Produktioner för kulturen


Våra museer har en mycket viktig roll och vi har under många år gjort filmer och bildspel till flera uppmärksammade utställningar som t ex Anders Zorn, Peter Dahl, Ulf Wahlberg och Lars Jonsson på Waldermarsudde; Karin och Carl Larsson samt ABBA på Nordiska museet, Strindberg på National­museum, Botero på Moderna museet. Till det kiommer flera produktioner på Stockholms stadsmuseum; "Stockholmar´n", "Från Klara till City", "Miljonprogrammet", "Lennart af Petersens Östermalm", samt "Vällingby 50 år".

Till Naturhistoriska Riksmuseet producerade vi en film om mineral för utställningen "Skatter från Jordens inre" och en till "Klimat". Till Tekniska museet gjorde vi 1997 "Stålets Ansikten", med ett stort panoramabildspel i hörsalen, flera videoproduktioner i utställningen, interaktiva presentationer i datarummet, en reklamfilm och en konstproduktion, "Järnet i konsten". Beställare var Jernkontoret.

På några av kultur- och hembygdsgårdarna i Dalarna kan man se andra produktioner av Anders Hanser. I Leksand på Karlfeldtsgården i Sjugare visas ett program om Erik Axel Karlfeldt med Max von Sydow. På Alfvéngården i byn Tibble kan man i en film höra Hugo Alfvén berätta om sitt långa liv som tonsättare. På Våmhus hembygdsgård i Mora, visas sommartid den märkliga och gripande historien om "Hårkullan & Korgmakaren".

På Zornmuseet i Mora visas filmen Anders Zorn – med egna ord. På Hotell Klockargården i Tällberg kan man se flera av våra bildspel, till exempel Med Blågula Ögon och Bortom de blånande bergen med Kalle Moraeus.

ABC målarna och vännen Albert Engström

Anders Hanser har gjort program om de tre nationalmålarna Anders Zorn, Bruno Liljefors och Carl Larsson. Alla tre är självbiografiska med texter författade av konstnärerna själva och läses av Max von Sydow. Samtliga program har visats i SVT. Även Karin Larsson har fått ett där texten är baserad på brev som hon skrev till sin make Carl och till sin mamma och läses av Pernilla August. Ingen hade tidigare gjort liknande filmer om dessa konstnärer och när Anders Hanser upptäckte att detsamma gällde om kollegan och vännen Albert Engström, bestämde han sig för att ta sig an även denne mångsidige konstnär.

Albert Engström levde mellan 1869–1940 och var på sin tid en av Sveriges mest kända personer, men är idag nästan bortglömd bland den breda allmänheten. För t ex Evert Taube var han den stora förebilden. Albert Engström författade ett stort antal böcker, målade tavlor men framför allt var han känd för svenska folket för sina skämtteckningar som han publicerade i tidningen Strix, vars redaktör han var under närmare 30 år. Skådespelaren Per Myrberg läser författarens egen text i vår film Albert Engström – mitt liv och leverne.

Möt August Strindberg i helfigur

I samarbete med Strindbergs museet har vi nu producerat en ny film om August Strindberg som visas för museets besökare. Tidigare har vi gjort en film om Strindberg som målare och fotograf och den har visats både på Nationalmuseum i Stockholm och Tate Modern i London. Nu handlar det framför allt om Strindbergs liv som författare. På 25 min får man nu en översiktlig bild av hans liv. Trots att texten är informativ, får man tack vare väl valda citat, lära känna människan August Strindberg genom olika åldrar.

Filmen är starkt berörande, mycket tack vare skådespelarna Jennie Silfverhjelm och Björn Granath som framför texten och Beethovens underbara musik.


Se utdrag

Två filmer med Lars Jonsson

Till konstnären Lars Jonssons utställning Wings Over Northern Shores, producerade vi en ny film som spelades in i konstnärens miljö på södra Gotland våren 2007. I samband med utställningen på Waldemarsudde 2002, producerade vi också en film i samma miljö fast i höstfärger, Lars Jonsson - fågelmålaren.

Den belönades med två guldklappor år 2003 tack vare Mikael Bodners utsökta filmfoto. Han har även filmat och redigerat Wings over Northern Shores som premiärvisades i House of Sweden i Washington 2007.


Se utdrag

Grafikens Hus

År 2006 10-årsjubilerande Grafikens Hus och vi producerade en film om samtida svensk grafik som visar verk av 28 konstnärer som bl a Peter Dahl, Ulf Wahlberg och Nils G Stenqvist.

Ulf Wahlberg – Världen omkring mig

Waldemarsudde presenterade 2005 konstnären Ulf Wahlberg med en retrospektiv utställning som visade prov på hans omfattande produktion från 1950-talet fram till idag. Landskap, porträtt, abstrakta stileben, gamla bilar i amerikansk öken.

Filmen visades i SVT2 januari 2007 och sågs av hela 600.000 tittare.

Se utdrag

Två dalaskulptörer har ställt ut i våra lokaler

Både Kjell Janson och Mats Lodén ingår i Konst runt Siljan, som är en sammanslutning av ett 30-tal konstnärer runt Siljan. Varje år under Kristi Himmelfärdshelgen har de alla sina ateljéer öppna för besökare, ett populärt arrangemang som lockar många konstintresserade. Anders Hanser producerade 2004 en DVD med porträtt 30 av dessa konstnärer.

Konst runt Siljans hemsida

Kjell Janson

Kjell Janson föddes 1949 i Nyköping. Vid 20 års ålder fick Kjell en lärlingsplats på Rörstrands porslinsfabriks konstavdelning, varvid har året därpå började som assistent till Bernt Friberg på Gustavsbergs konstavdelning. Samtidigt studerade Kjell under kvällstid på Konstfack i Stockholm och kort efter studiernas slut reste han till USA och Kanada för att lära sig mer om keramikens möjligheter.

1977 återvände Kjell till Sverige för att i Stockholm öppna sin egen verkstad, vilken han tre år senare valde att förlägga till Mora, där han under många år huvudsakligen arbetade med bruksföremål. De fria formerna tog med tiden överhand och idag skapar Kjell, i sin ateljé i Mora, spektakulära skulpturer i stengods, lera, glas, brons och betong, som bland annat ställs ut i Sverige, Tyskland, Spanien och Frankrike.


Se utdrag

Mats Lodén

Mats Lodén föddes 1951 i Stockholm och han bor i Insjön, Leksand.

– Vi människor väljer ofta att titta bort. I skolan och på arbetsplatserna vill vi inte se mobbingen. I det internationella samspelet vill vi inte se att förändringarna i Asien och Afrika kommer att påverka livet i Europa.

Mats Lodén själv är berörd av sina resor till Kina 2005. De gav existentiella upplevelser av att jorden inte är oändligt stor och att människor, trots olika kulturer, är varandra så lika.

För den som färdas genom Dalarna är Mats Lodéns lysande blå konstverk i Säter och Gagnef nu välkända och uppskattade landmärken. Ett tecken från stjärnorna välkomnar till Säter, med yxans stränga form och hela vintergatans lockelse. Stiligt och genialt enkelt uttrycks Dalälvarnas förening i Gagnef.

– Den ultramarinblå färgen är ett arv från min mormor konstnärinnan Dagmar Lodén, säger Mats och berättar om barndomen i en konstnärsfamilj. Inga daghem fanns och när både mamma och pappa var engagerade vid , fick barnet följa med.

Först valde jag bort konsten, blev verkstadsmekaniker och timmerman. Med hantverkarens kunskap landade jag sedan som konstnär. Att skulptera är ett sätt att ta reda på hur livet är och hur det kan gå vidare.


Se utdrag