Från ABBA till Mamma Mia!


ABBA

Hösten 1978 träffade Anders Hanser medlemmarna i ABBA för första gången och började att fotografera dem under inspelningarna i Polarstudion. Anders blev snart ABBAs officiella fotograf och dokumenterade praktiskt taget allt kring deras verksamhet, konsertturnéer, tv-inspelningar, promotionfilmer etc. Ofta tog Anders stillbilder i samband med att hans gamle skolkamrat Lasse Hallström filmade.

När Björn och Benny beslutade sig för att tillsammans med Tim Rice skriva musikalen "Chess", dokumenterade Anders även detta 1982-84. Året därpå fyllde Anders 40 år och han bad Kalle Moraeus ta med sig några spelmän från Orsa att komma till Stockholm och spela på kalaset. På så sätt träffades Benny Andersson och Kalle Moraeus. Två år senare, 1987 kom Benny till Orsa och i Anders hem i Oljonsbyn, hörde han Orsa spelmän framföra hans låtar för första gången – " Det är det största jag upplevt i mitt musikaliska liv" berättade Benny i samband med en BAO konsert i Leksand. När Benny var på besök hemma hos familjen Hanser 1987, komponerade han melodin till Klinga mina klockor.

Anders har fortsatt att dokumentera mycket av det som Björn och Benny arbetat med, fram till urpremiären på musikalen "Mamma Mia" i London 1999. På hösten 1999 öppnade en stor utställning om ABBA på Nordiska museet och till den producerade Anders sitt bildspel ABBA – The Pictures.

Tillsammans med skribenten Carl Magnus Palm gjorde han boken Från ABBA till Mamma Mia! på det svenska förlaget Premium. Boken har förutom i Sverige utkommit i de flesta engelsk-språkiga länder samt på japanska. Boken innehåller ca 500 av Anders ABBA-bilder och de kan beställas från Premiums bildarkiv Rockshot.

Medlemmarna i ABBA spelade som grupp in den första skivan 1972 och inledde ett samarbete som pågick i tio år. Den sista singeln Under Attack gavs ut 1982 och nådde inga högre listframgångar. Ingen kunde väl då ana att ABBAs musik över 20 år senare skulle fortleva i den omfattningen som nu är fallet, inte minst tack vare musikalen och långfilmen Mamma Mia!

Mamma Mia!

Mamma Mia är musikalen som Björn och Benny inte visste om att de skrivit. Författaren Catherine Johnson skrev historien om en mamma, en dotter och tre möjliga pappor som binder samman 22 av ABBAs sånger till en musikal som hade premiär i London 1999. Den spelas nu världen över på många olika språk. ABBA på svenska var ingen självklarhet. Först som sjätte språk kom Mamma Mia på upphovsmännens modersmål. Sverige premiären ägde rum på Cirkus i Stockholm 2005 och föreställningen sågs under två år av över 1 miljon besökare.

Vi producerade en del filmer och bildspel till Mamma Mias hemsida och även filmerna som tillhandahölls tv-bolagen som vill göra inslag om föreställningen.


ABBAWORLD

I London öppnade den 27 januari 2010 ABBAWORLD och händelsen uppmärksammades stort av media världen över. De två ABBA medlemmarna Björn Ulvaeus och Anni-Frid Lyngstad invigde den omfattande och mycket välgjorda utställningen som visas i 25 rum. Anders Hanser, som tog de flesta av ABBAs bilder sedan 1978, kunde på premiärvisningen konstatera att ett par hundra av hans bilder exponeras på väggarna och på videoskärmar. Många är dessutom uppförstorade till väggstorlek. Fantastiskt med tanke på att alla originalen är 24x36 mm.

Anders bok From ABBA to Mamma Mia! från 1999, utkom på nytt i en utökad nyutgåva på engelska. ABBAWORLD flyttar till Australien där utställningen öppnar i Melbourne i juni och senare i USA.

– Fantastiskt att få vara delaktig i både ABBAWORLD med massor av mina bilder och Evert Taubes Värld på Liseberg där vi gjort upplevelsen av den svenska sommaren till Calle Schewens vals, konstaterar Anders Hanser.